DERELİ BELEDİYESİ
TOPLU TAŞIMA ARAÇLARI VE TAKSİ – DOLMUŞ VE SERVİS
YÖNETMELİĞİ
BÖLÜM 1 : AMAÇ , KAPSAM , TANIMLAR , YASAL DAYANAK
Amaç:
Madde 1: Bu Yönetmelik Dereli Belediyesi ve mücavir alan sınırları İçinde belirlenen güzergahlarda yolcu taşıma izni verilen (M) serisinden minibüsler, (T) serisinden taksiler, (D) serisinden dolmuşlar, (S) serisinden Servis araçları, Servis taşımacılığı yapmak üzere tescil edilmiş özel plakalı araçları ve (M) serisinden tescilli Belediyeden İzin Belgeli özel Halk Otobüslerinin hangi koşullar altında ve ne biçimde çalışacaklarını, bunların İşleticileri ile verilen hizmetten yararlanan kuruluşlar arasındaki İlişkileri , uygulamayı yürütecek ve denetleyecek olan kuruluş ve organların yetki ve sorumluluk alanlarını belirlemek amacıyla hazırlanmıştır.
Kapsam:
Madde 2– Bu Yönetmelik ,
- OTİ tarafından güzergahları belirlenen, Dereli Belediyesi sınırları içinde Belediyeden çalışma ruhsatlı özel Halk Otobüslerini.
- Dereli Belediyesi sınırları içinde, çalışacak taksi ve dolmuşları ,
- Resmi ve özel Kuruluşların İlçe içi yolcu taşıma İstemine ücreti karşılığında cevap veren özel yada tüzel kişilere ait ( S ) plakalı araçları,
- Okul öncesi, ilköğrenim ve orta öğrenim öğrencilerini taşımak üzere okul servis aracı olarak kullanılan ( S plakalı araçları),
- Bu araçlardan faydalanan resmi ve özel kuruluşları,
- Mülkiyetlerindeki araçlarla kendi personelini taşıyan özel kuruluşları,
- Müşteri hizmeti adi altında ücretsiz yolcu taşımacılığı yapan servis araçlarını kapsar,
Tanımlar;
Madde 3– Bu yönetmelikte geçen terimlerden ,
Belediye : Dereli Belediyesini
Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü: Dereli belediyesi Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü
Meslek Odası Dereli : Şoförler ve Otomobilciler Odası.
Araç Sürücüsü : çalışma Ruhsatlı Araçları sevk ve idare eden şoför
Araç Sürücüsü Tanıtım Belgesi: çalışma Ruhsatlı araçları kullanan kişilerin aracı kullanırken yakasına takması gereken tanıtım kartı.
Araç Uygunluk Belgesi : Kapsam kısmında adı geçen araç İşleticilerinin, araçları için bu yönetmelik hükümlerine göre tespit edilen Teknik Komisyondan alacakları araç uygunluk belgesi Teknik Komisyon : Belediyeden 1 Meclis üyesi, Yetkili 1 İnşaat mühendisi, 1 Yazı İşleri
Müdürlüğünden görevlendirilecek 1 kişi, Mali Hizmetler Müdürlüğünden ve Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü görevlendirilecek 1 kişi’ den oluşan komisyonu ifade eder. Komisyon raportörlüğü Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü tarafından yapılır.
Araçlara ilişkin tanımlar(Değişik: RG-11/04/2003-25076)
(Değişik:RG-17/4/2015-29329) Otomobil: Yapısı itibariyle, sürücüsü dahil en fazla Dokuz oturma yeri olan ve insan taşımak için imal edilmiş bulunan motorlu taşıttır.
Taksi: Yapısı itibariyle sürücüsü dahil en fazla Dokuz oturma yeri olan, insan taşımak için imal edilmiş bulunan ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından belirlenen şekilde muayenesi ve damgası yapılmış, ücret hesaplama yöntemine uygun tarife yüklenmiş ve tip onayı alınmış taksimetre ile yolcu taşıyan M1 sınıfı ticari motorlu araçtır.
Taksi Dolmuş: Yapısı itibariyle sürücüsü dahil en fazla Dokuz oturma yeri olan ve insan taşımak için imal edilmiş bulunan, adam başına tarifeli ücretle yolcu taşıyan M1 sınıfı ticari motorlu araçtır.
Otobüs ,Minibüs: (Değişik:RG-17/4/2015-29329) Yolcu taşımacılığında kullanılan, sürücüsü dahil Dokuzdan fazla oturma yeri olan motorlu taşıttır. Troleybüsler de bu sınıfa dahildir. Sürücüsü dahil oturma yeri On yediyi aşmayan otobüslere minibüs denir.
Güzergah İzin Belgesi : Servis araçlarının çalışacaklarının güzergah belirten OTİ Şefliğince verilen belge.
Servis Aracı : Resmi yada özel kuruluşlara veya öğrencilere ücreti karşılığında toplu taşma hizmeti verme amacı ile kullanılan ve Giresun Valiliği II Trafik Komisyonunun almış olduğu plaka tahdit kararına göre Giresun Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil Şube Müdürlüğünden ( S ) plaka serisine kayıtlı araçlar ile şahıs ve şirket üzerine kayıtlı olup personel taşmak üzere tescilli olan özel plakalı araçlar,
Resmi Kuruluş : Başbakanlığa ve Bakanlığa bağlı resmi daireler , Mahkemeler , Yüksek Eğitim
Kuruluşları , Askeri Kuruluşlar , Kamu İktisadi teşekkülleri , Belediyeler ve bunlara bağlı kuruluşlar İle bu kuruluşların sermayelerinin çoğuna sahip olduğu bankalar , şirketler ve benzeri kuruluşlar İle diğer kamu kuruluşları .
Çalışma Ruhsatı : İşleticilerin ücretini yatırarak Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü alacakları 1 yıl geçerliliği olan ve her yıl bu yönetmelik hükümlerine uygun olarak yeniletecekleri belge,
Araç sahibi (İşletici) : Çalışma ruhsatlı aracın trafik tescil ruhsatı ve belediye çalışma ruhsatında
İsimleri yazı bulunan ve araç üzerindeki tüm hukuki sorumluluğa sahip olan özel yada tüzel kişiler
Yasal Dayanak:
Madde 4– Bu yönetmelik yasal dayanağım ,
- 5393 sayılı Belediye Kanunun 14 / a-b ve 15 / a-b-c-f-p maddeleri,
- 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu,
- 5326 sayılı Kabahatler kanununun 4, 19 ve 32. maddeleri.
4, 02.04.1986 tarih, 10553 sayılı Bakanlar Kurulu’nun Ticari Plakaların Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkındaki Kararı, (Son şekli uygulanır.), 24, 12.1994 tarih ve 221 51 sayılı resmi gazete ile 04.06.1998 tarih 23362 sayılı resmi gazetedeki değişiklikler ile 14.06.2003 tarih ve 25138 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Okul Servis Araçları Hizmet
Yönetmeliğindeki hükümlerinde tanımlanan organlarla eşgüdüm ve düzen İçinde sürdürülür.
- Bu yönetmelikte herhangi bir kişi ya da kuruluşa getirilen yükümlülük, 0 kişi ya da kuruluşun herhangi bir mevzuatla tabi olduğu yükümlülüklerinden masumiyet veya muafiyet sağlamaz.
BÖLÜM 2 : ÇALIŞMA RUHSATI VERİLMESİ İLE İLGİLİ HÜKÜMLER
Hat ve durak Verilmesi ve Kaldırılması İçin Yapılacak İşlemler:
Madde 5-
1.Dereli Belediyesi sınırları İçerisinde yolcu taşımacılığı yapmak üzere bu yönetmelikteki belirlenen koşullara uymak kaydıyla Ticari plakalı (M) serisinden minibüslere, (D) serisinden dolmuşlara, (T) serisinden taksilere, (M) serisinden özel halk otobüslerine hat ve durak verilmesine, güzergah ile ilk hareket ve son durak yerleri, İndirme bindirme yerleri, hatlarda çalışacak araç sayıları, hatları ve güzergahları birleştirme veya değiştirme, güzergahın kaldırılmasına OTİ Şefliğince karar verilir.
2.(D) serisinden dolmuş sahipleri dilekçe ile Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü’ne başvuru yapmaları halinde, (T) serisinden taksiye geçiş yapabilirler.(Dönüşüm işlemine ilişkin ücret alınmaz) 3.Ulaşım Entegrasyon çalışmasından Dereli Belediyesi sınırlan içinde yeni oluşacak hatlarda yolcu taşımacılığı yapmak üzere öncelikle meclis karan ile belirlenecek şartları taşıyan kişi veya kişilere özel Halk Otobüsleri için çalışma ruhsatı verilir.
Madde 6-
1.Dilekçe: Dilekçede ikametgah adresi, aracın plakası, marka, modeli, motor numarası ,şasi numarası, kaç kişilik olduğu ve çalıştığı hat belirtilir.
- 2. Trafik tescil belgesi veya proforma fatura
3.Nüfus cüdanı sureti ve ikametgah belgesi ( Şirketlerde Ticaret ve Sanayi Odasından yazı İstenir)
4.Taşımacılık faaliyetinden başka ticari Olarak İlişiği olmadığına dair Dereli vergi dairelerinden mükellefiyet kaydı . ( Şirketlerde aranmaz)
5.Aracın Mali sorumluluk sigorta poliçesi
6.Sosyal güvenlik kaydı ( Şirketlerde aranmaz)
7.Araçları kullanmaya yetecek sürücü belgesi
8.İlk başvuru esnasında yaş şartı aranmaz. ( M plakadan S plakaya dönüşüm yapılan araçlarda servis araçlarında aranılan yaş Şartı uygulanır)
9.Yalnızca (S) plakalı servis araçları şirket adına kayıtlı olabilir. Diğer ticari plakalı araçlar tek kişi üzerine yada 2 kişi üzerine ortak olabilir, ancak 2 kişiden fazla ortaklık kabul edilmez ve bu ortaklık sadece adi ortaklık olup şirket ortaklığı olmamalıdır. Bu tür başvurularda ortakların yönetmelikte belirtilen şartları taşıması gerekir. Herhangi birinin durumu yönetmeliğe uygun olmadığı taktirde Belediye çalışma ruhsatı verilmez,
- 10. Herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emekli aylığı alanların yönetmelikte aranan diğer şartları taşımaları, kazanç sağlayıcı bir İşte çalışmamaları ve İş yeri çalıştırmamaları halinde başvurulan kabul edilir,
- 11. çalışma ruhsatı almak isteyen araç sahibi veya sahipleri bu belgeleri Dereli Belediyesince ilan edilen son gün mesai saati sonuna kadar teslim etmek zorundadır. Eksik olarak Genel Evrak Kalemine teslim edilen evraklar İşlem görmez ve durum Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü ‘nce başvuru sahibine yazılı olarak bildirilir.
12.Başvuru dilekçeleri İle ekleri Ruhsat Birimi’nce uygunluk şartlan İncelenir. Başvurusu kabul edilen araçlar Teknik Komisyona havale edilir ve Araç Uygunluk belgesi alan araç sahiplerinin evrakları Encümen’ e gönderilir, Encümen karan alındıktan sonra Belediye Meclisince kabul edilen Gelir tarifesindeki ücretin tamamını yatırdığına dair makbuzu ibraz ettikten sonra (Minibüsten özel halk otobüsüne dönüşüm olacak araçlarda yeni aracın trafik tescil ruhsatı ve sigorta poliçe fotokopileri getirilecektir) çalışma ruhsatı düzenlenir.
13.Ekte bulunan çalışma ruhsatlarında, araç sahip veya sahiplerinin adı, soyadı, baba adı, doğum yeri ve tarihi , İkametgah , sürücü belgesi cinsi, sosyal güvenlik numarası, taşıtın plaka numarası, markası, modeli , kaç kişilik olduğu , çalışacağı hat ve güzergah isimleri yazılır
14.Minibüs, taksi ve dolmuş sahipleri karşılıklı becayişlerde ilgili oda görüşünü alarak
Belediye’ye karşılıklı dilekçeyle başvurabilirler. Dilekçe ekine Trafik tescil ruhsatı ve Belediye çalışma ruhsatı fotokopileri eklenir. Encümen karan olumlu ise, 1/4 oranında devir temlik ücreti Mali hizmetler Müdürlüğüne ödenerek tahsilat makbuzu Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü ‘ne İbraz edilir ve yeni çalışma ruhsatları düzenlenmek üzere Eski Belediye çalışma ruhsatlan, boş yeni ruhsat ve 2’şer adet fotoğraf Ruhsat Birimini ‘ne teslim edilir.
Madde 7-
Belediye çalışma ruhsatları; Trafik ruhsatında kayıtlı bulunan araç sahiplerine verilir. Belediyeden çalışma ruhsatlı araç sahibi veya sahipleri Belediyeye başvuru yaparak Encümen kararı alındıktan sonra aracın, Noter satışını Emniyet Trafik Tescil Bürolarından devrini yapabilirler veya ortak alabilirler. Bu yönetmelik hükümlerine göre Belediyeye müracaatta bulunmadan ve Encümen kararı alınmaksızın satış yapılması ve ortak alınması halinde yapılan satışlarda satın alan bu satıştan, ortak, yeni alınan hisse devrinden dolayı hak sahibi olamaz. Ortaklık en fazla İki kişi olabilir, miras yoluyla devir haricinde ikiden fazla ortaklık kabul edilmez, ortakların arasındaki hisse oranı kendileri tarafından belirlenebilir, bu ortaklık (S) Plakalı servis araçlarında şirket ortaklığı olabilir. Diğer araçlarda sadece şahıs ortaklığı olup şirket ortaklığı olamaz. İş bu yönetmelikteki şanların da yerine getirilmesi zorunludur. Başvuru sahibinin olmadığı durumlarda Noterden alınan vekaletnameler kabul edilir. Devir, satış ve ortak almada Encümen kararı alınması için takip edilecek işlemler sırasıyla;
A-Aracı çalışma Ruhsatı ile Devir veya Ortaklık Almak İsteyenler
- Dilekçe (Devir İle birlikte model değişikliği yapılacaksa dilekçede belirtilir
- Ticari plaka tahsis belgesi ( özel halk otobüslerinde aranmaz)
- Nüfus cüzdanı sureti ve ikametgah belgesi ( Şirketlerde Ticaret ve Sanayi Odasından yazı istenir)
- Araçları kullanmaya yetecek sürücü belgesi ( Şirketlerde aranmaz)
- Dereli veya ülke sınırları İçinde başka bir Ticari faaliyeti olmadığına dair Dereli İlçe sınırlan İçinde İkamet ettiği yerin bağlı bulunduğu vergi dairesinden alınacak belge. ( Şirketlerde ve Mevcut ortak aracın diğer hissesini almak istiyorsa bu şart aranmaz
- Ortak almalarda da aynı evraklar tamamlanır .(Tüm ortaklar İçin aynı evraklar tamamlanır .
B- Aracı çalışma Ruhsatı ile Birlikte Satmak İsteyenler
1- Dilekçe
- Belediye Mali Hizmetler Müdürlüğünde borcu yoktur belgesi
- Araç üzerinde satılamaz kaydı varsa bunun kaldırıldığına dair ilgili kurumdan yazı getirilmesi gerekir
4-Trafik ruhsatlan (Motorlu araç tescil ve trafik belgeleri)
Tüm evraklar tamamlanarak her iki mükellef Belediye Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü’ne başvurularını yaparlar Gerekli inceleme Zabıta Amirliği tarafından yapıldıktan sonra evraklar karar alınmak üzere Belediye Encümenine gönderilir.
Madde 8-
Encümen kararı olumlu ise .
l- Noter Satış sözleşmesi
2- Motorlu araç tescil ve trafik belgeleri (ruhsat)
3-Trafik sigorta poliçeleri
4-PIaka yazılı vergi levhası
5-SosyaI güvenlik kaydı ile ilgili yazı, kayıt fotokopisi veya ilgili kuruma ödeme yapılan son ayın makbuzu
6-Eski Belediye ruhsatı , boş ruhsat ve 2 adet fotoğraf( Fotoğraf şirketlerde aranmaz)
Bu belgelerin Encümen kararının tebliğ tarihinden itibaren 1 ay içinde tamamlanması gerekmektedir, Tüm bu evraklar tamamlanıp Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü’ne teslim edilirken Yönetmeliğin devir ücreti ile ilgili hükümleri gereği , Devir Temlik ücreti tahsil edilir ve Belediye çalışma ruhsatı, aracı alan kişi veya kişiler adına düzenlenir. Encümen kararının tebliğ tarihinden itibaren 1 ay içme evraklarını tamamlayamayan alıcı kişi veya kişilere mücbir sebepler halinde Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü tarafından 15 gün daha süre verilir. Bu süreler sonunda evraklarını tamamlamayan kişilerin başvurulan iptal edilir.
Madde 9-
Çalışma Ruhsatlı Araç sahiplerinin ölümü halinde Veraset Yolu İle İntikallerde yapılacak işlemler:
(1 ) Varisler adına çalışma ruhsatı düzenleneceği takdirde,
- Nüfus cüzdanı sureti ve İkametgah belgesi
- Sürücü belgesi ( eğer yoksa aracı kullanacak kişinin sürücü belgesi)
- Mali Hizmetler Müdürlüğünde borcu yoktur belgesi
- Vergi levhası
- Sosyal güvenlik kaydı
- Eski Belediye ruhsatı , boş ruhsat ve 2 adet fotoğraf
- Varisler arasında hakkından feragat eden varsa noter feragatnamesi
- Diğer varis adına çalışma ruhsatı düzenlenmesi isteniyorsa noterden muvafakatname
Tamamlanarak Ruhsat birimi ‘ne başvuru yapılır. Gerekli İnceleme Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü tarafından yapıldıktan sonra evraklar karar alınmak üzere Belediye Encümenine gönderilir. Encümen kararı olumlu ise çalışma ruhsatı düzenlenir. Mirasçılardan devir temlik ücreti alınmaz.
(2) Mirasçılar yeni Trafik Tescil Ruhsatı çıkardıktan sonra Belediye çalışma ruhsatının kendileri adına düzenlenmesini İstemeyip aracı başka bir şahsa satmak İstediklerinde, aracı almak İsteyen kişilerin Yönetmeliğin 7. maddesinde belirtilen evrakları tamamlamaları gerekmektedir. Ayrıca aracı satın alacak kişi devir temlik ücretini ödemek zorundadır.
İcra Yolu İle Yapılan Satışlarda Uygulanacak Kurallar:
Madde 10–
Belediyeden çalışma ruhsatlı araçların İcra marifetiyle satışı sonucunda yeni sahibinin çalışma ruhsatı alabilmesi İçin yönetmelik şartlarına uygun olması ve Yönetmeliğin 7. Maddesinde belirtilen evrakları tamamlamaları gerekir. Bu durum İcra dairelerince yapılacak satış İlanlarında belirtilir. Belediyeye devir ve temlik ücretinin ödemesi ve yönetmelik hükümlerine durumunun uyması halinde yeni sahibine çalışma ruhsatı verilir.
Model Değişildiği Yapmak İsteyen araç sahiplerinin uyacakları Kurallar:
Madde 11-
- Minibüs, Taksi, Dolmuş ve Servis aracı sahipleri araçlarını yeni bir araçla değiştirmek İstediklerinde yeni araca ait trafik ruhsatı, eski aracının trafikten çekme belgesi fotokopisi veya noter satış sözleşmesini 2 adet fotoğrafla birlikte dilekçelerine ekleyerek Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü ‘ne başvurur. Yeni araç uygun görüldüğü takdirde çalışma ruhsatı düzenlenir.
2.Araç sahipleri, model ve marka değişikliklerini Emniyet Trafik Tescil tarihinden itibaren 1 ay içerisinde belediyeye bildirimde bulunmak zorundadır.
- 3. Minibüs, Taksi, Dolmuş ve Servis araçlarında Devir ile birlikte araç değişikliği yapılabilir. Ancak aracı almak İsteyen kişi veya kişiler bu taleplerini Encümen’e evraklarını sunmadan önce başvuru dilekçesinde; aracın sadece Ticari plakasını alacağını ve yerine koyacağı aracın markasını, yaşım, motor ve şasi numarası vb. teknik bilgileri yazılı olarak belirtmek zorundadır. Encümen Kararı ile aracın devri ve model değişiklik talebi uygun görüldüğü takdirde Hususiye çıkartılan, satılan veya trafikten çekilen eski aracın motorlu araç tescil belgesi Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü ‘ne teslim edilir. 4.1-Özel Halk Otobüsü sahipleri araçlarım yeni bir araçla değiştirmek İstediklerinde: *Dilekçe *Yeni aracın Proforma faturası veya trafik tescil ruhsatı *Yeni aracın teknik özelliklerini belirten belgeyi
Tamamlayarak başvuruda bulunurlar. Yeni aracın Teknik komisyondan Halk Otobüsü olması için istenilen ;şartlara uygun olduğuna dair Araç Uygunluk belgesi zorunludur. Tüm bu belgeler tamamlandıktan sonra model değişikliği talebi Belediye Encümeninin onayına sunulur. Belediye Encümeni teklif edilen aracın teknik özelliklerinin uygunluğu dışında Şehrin estetiği kullanılacağı güzergaha uygunluğu, yolcuların konforu ve güvenliği araçların diğer çalışan araçlarla uyumluluğu ve benzeri sosyal ve kültürel yönlerden değerlendirmesini yaparak yada kuracağı bir komisyona yaptırarak uygun olup olmadığına karar verir. Talebin uygun görülmesi halinde Emniyet Trafik Tescil Şube Müdürlüğüne eski aracın iptali ve yeni aracın tescil edilmesi Zabıta Amirliği ‘ince yazı ile bildirilir. Gerektiği takdirde, eski aracın trafikten çekilme işlemi tamamlanıncaya kadar seferleri aksatılmaması İçin yeni araca geçici plaka takılarak sefere konulabilir. Bu süre en çok bir aydır. Motorlu Taşıt Trafik Tescil işlemleri tamamlandıktan sonra:
1-Yenİ aracın trafik tescil ruhsatı
2-Mali sorumluluk sigorta poliçeleri ve Ferdi kaza sigorta poliçeleri
3-BcIedİye çalışma ruhsatı, boş yeni çalışma ruhsatı ve 2 adet fotoğraf
Trafik Tescil Tarihi İtibariyle 1 ay İçerisinde Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü’ne teslim edilir ve yeni araç İçin çalışma ruhsatı düzenlenir.
Servis Araçlarının Taşımaya Uygunluğu:
Madde 12–
- Servis araçlarının uygunluğu Teknik Komisyonca saptanır. Teknik Komisyon tarafından taşıma yapmaya yeterli olduğu belirlenen servis aracına bir yıl geçerli olmak üzere “Servis Aracı Uygunluk Belgesi Formu” verilerek Toplu Taşma İzin Belgeleri yenilenir.
- Servis aracı Uygunluk Belgesi alabilmek İçin aranan şartlar başvuru sahiplerine Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü tarafından verilen formda belirtilir. Okul servis araçları Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliğinde belirtilen Başvuru sahibi aracım belirtilen tarih ve saatte yine bildirilen yerde Teknik Komisyonun yetkililerinin incelemesine hazır bulundurmak zorundadırlar.
- İnceleme sonunda Araç Uygunluğu İnceleme Raporu 3 kopya olarak düzenlenir, bir kopyası başvuru sahibine verilir. 1 kopyası Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü ‘ne verilir. 1 Kopyası Teknik Komisyon dosyasında muhafaza edilir.
- İnceleme sonunda başvuruya konu araçlar, Uygunluk Belgesi almaya yeterli bulunmamışsa
bu durum İnceleme raporunda belirtilir. Araç sahipleri eksikliklerini tamamlayarak tekrar İnceleme isteminde bulunabilirler. Yapılan incelemelerde Uygunluk Belgesi almaya yeterli bulunmayan araçların Servis aracı olarak çalışmasına izin verilmez.
5.Servis aracı çalışma ruhsatı almak için gerekli evrakları tamamlayan İşleticiler yıllık Gelir tarifesinde belirtilen ücreti yatırdığı takdirde Servis aracı çalışma ruhsatı düzenlenir.
6.Çalışma ruhsatı alan işleticiler şehir içerisinde OTİ Şefliğince belirlenen tahditli güzergahlara giriş yapabilmek için OTİ Şefliğinde ayrıca Güzergah İzin Belgesi almak zorundadır. Güzergah İzin Belgelerinin her yıl yenilenmesi zorunludur.
Resmi ve özel Kuruluşların Personel Servisleri ile ilgili hükümler:
Madde 13-Dereli Belediyesi sınırları içindeki Resmi ve özel Kurum ve kuruluşlar; personel ve servis taşımacılığı yaptırmak kiralama İçin yapacakları ihale ilanlarında ve ihale sözleşmelerinde bu yönetmelik hükümlerine göre Dereli Belediyesinden Servis aracı çalışma ruhsatlanmış araç olma
şartını arayacaklardır.
Resmi Kurumlar personel servisleri için kendi resmi araçlarım kullandıkları takdirde, Ayıca Güzergah İzin belgesi verilmez.
BÖLÜM 3- Güzergah İzin Belgeleri:
Madde 14-
- A Tipi GÜZERGAH İZİN BELGESİ
Çalışma ruhsatı bulunan ve personel taşıyan (S) plakalı servis araçlarına, OTİ Şefliğince belirlenen tahditli güzergahlara giriş İçin verilecek İzin belgesi.
( 2 ) B Tipi GÜZERGAH İZİN BELGESİ
Çalışma ruhsatı bulunan (S) plakalı okul servis araçlarına, OTİ Şefliği belirlenen tahditli güzergahlara giriş İçin verilecek izin belgesi.
- C Tipi GÜZERGAH İZİN BELGESİ
Kendi personelini taşımak üzere, özel veya tüzel kişilikler adına diğer harf gruplarına tescil edilmiş araçlara verilecek izin belgesi.
Başvuru İçin aşağıdaki evraklar gereklidir;
- Dilekçe, (Ekli güzergah krokisi ve çalışma saat çizelgesi İle birlikte)
- Aracın firma adına kayıtlı olduğuna dair trafik ruhsat fotokopisi,
- Taşınacak personel İsim listesi ve SSK sicil numaralan ( Firmanın En az 6 personeli bulunması zorunludur.
- Aracın ön ve yan kaporta aksamına en az IOx30 ebatlarında firma İsim ve ya logosu yazılması zorunludur.
- D Tipi GÜZERGAH İZİN BELGESİ
Ücretsiz müşteri taşımak üzere, özel veya tüzel kişilikler adına diğer harf gruplarına tescil edilmiş araçlara verilecek izin belgesi.
Başvuru için aşağıdaki evraklar gereklidir;
- Dilekçe, (Ekli güzergah krokisi ve çalışma saat çizelgesi ile birlikte)
- Aracın firma adına kayıtlı olduğuna dair trafik ruhsat fotokopisi,
- Aracın ön ve yan kaporta aksamına en az 10×30 ebatlarında firma isim ve ya logosu yazılması zorunludur.
GÜZERGAH İZİN BELGELERİ İLE İLGİLİ ORTAK HÜKÜMLER
Madde 15-
- Servis araçlarına ait Güzergah izin belgeleri işletme hakları devredilemez, Bir başkasına kiralanmaz .Araç ile birlikte satışı söz konusu olduğu takdirde Madde 7 .deki hükümlerin yerine getirilmesi şarttır.
- Kişi veya şirketlerin üzerine kayıtlı olup kendi personelinin taşımalarını için özel plaka araçlara Belediye tarafından verilen güzergah izin belgeleri araç satıldığı takdirde iptal olur , İzin belgeleri geri alınır. Aracı alan kişi için bu belgeler bir hak oluşturamaz.
- Verilen güzergah İzin belgelerini farklı amaçla kullandıkları tespit edilen araçların güzergah izin belgeleri iptal edilir.
- Güzergah İzin belgesi başvurusunda bulunan İlgililer 1 ay içerisinde belgelerini almadıkları takdirde başvuruları İptal edilir.
- Kontroller sırasında güzergah İzin belgesinin görevli memurlara İbraz edilmesi gerekmektedir.
- Kendi personelini taşımak için başvuruda bulunan firmaların tescil ruhsatında Turizm, servis taşımacılığı İbareleri bulunması halinde güzergah İzin belgesi verilmez.
BÖLÜM 4 :UYGULAMA İLE İLGİLİ GENEL ESASLAR
Ücretler:
Madde 16-
- İlk Defa çalışma ruhsatı Alacak Olan Araç Sahiplerinin ödeyeceği ücretler:
İlk defa çalışma ruhsatı alacak hak sahiplerinden Belediye Meclisince kabul edilen Gelir Tarifesindeki miktarlar bir defada alınır. ücretin ödendiğine ilişkin belgeyi İbrazı ile çalışma ruhsatı alabilmesi İçin gerekli evrakları Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü’ne teslim ettiği takdirde İzin verilir.
Belediyeden ruhsatlı Minibüslerden Özel Halk Otobüslerine dönüşümde alınacak ücret, Dönüşüm İle ilgili alınacak Meclis kararlarında belirlenir.
- Çalışma Ruhsatı bulunan Araç Sahiplerinin ödeyeceği ücretler:
(1) Gelir tarifesinde belirtilen yıllık çalışma izin ücretlerini,
- Minibüs sahipleri her yıl ücretlerini ödemek zorundadır.
- Servis aracı sahipleri her yıl ücretlerini ödemek zorundadır.
- Taksi ve Dolmuş aracı sahipleri her yıl ücretlerini ödemek zorundadır
- Minibüslerden otopark ücreti olarak her gün İçin Gelir tarifesine göre her yıl tespit edilecek ücret alınır. Bu ücretler belge sahiplerinden çalışma İzin ücretlerinden ayrı olarak otopark ücreti adı altında peşin tahsil edilir. Herhangi bir nedenle çalışma ruhsatın iptali sırasında otopark ücreti bakiyesi gün hesabıyla belirlenecek tutar Belediye’ye gelir kaydedilir.
- Çalışma ruhsatlı araç sahipleri kendi istekleri yada kendi hatalarından dolayı araçlarının çalışmadığı, çalıştırılmadığı günler için Toplu Taşma izin ücretini ödemekten kaçınamaz yada geri ödenmesini talep edemezler. Mahkeme, İcra v.b. hukuki sebeplerle 4 aydan fazla çalışılmayan durumlar İstisnadır.
- Yıllık çalışma İzin sürelerinin bitiminden sonra yenilenmeleri esnasında Taşıma hizmeti yapan belge sahibi tüm araçlar için Teknik Komisyondan uygunluk belgesi alınması zorunludur. (5) Trafiğe uygun olduğu anlaşılan araçlara izin verilir. Trafiğe uygun olmadığı anlaşılan araçların hattında çalışmasına İzin verilmez. Ayrıca Emniyet Trafik Denetleme Şube Müdürlüğüne bilgi verilir.
(6) Belediye’den çalışma ruhsatlı araç sahipleri her yapılan ortak alma, devir ve satıştan dolayı,
Belediye Meclisince o yıl belirlenen “Devir ve Temlik ücretini” ödemek zorundadır. Bu ücret devir ve Ortak alma karan çıkıp da işletici tarafından Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü’ne evraklarım teslim ettikten sonra alıcı tarafından 1.taksiti peşin olmak üzere kalanı 4 eşit taksit olarak ödemesi yapılır. Bu ücret mükellefin isteğine göre tamamı peşin tahsil edilir. Taksitle ödemeye karar verildiği takdirde taksitlendirme İşlemi ilk taksitin ödenmesinden itibaren aylık ödemeler şeklinde yapılır, Devir Temlik ücretinin tamamı ödeninceye kadar aracın başka birine devrine izin verilmez .
(7) Anne ve Babadan çocuklara, çocuklar kardeşler arasında ve resmi nikahlı eşler arasında
yapılan devirlerde %10 oranında ve tamamı peşin olarak devir ücreti alınır
- Otlak olarak giren kişi veya kişiler hisseleri oranında devir ve temlik ücretini devir İle İlgili hükümler çerçevesinde ödemek zorundadır
- Devir öncesinde ödenen yıllık izin ücretleri aracı alan ruhsat sahibi içinde geçerlidir. Ancak ödenmemiş taksitler yeni araç sahibine aittir.
- C) Belediye Alacaklarının Tahsili İle İlgili Yapılacak İşlemler:
Taksitlerini vadesi geldiğinde ödemeyen en çalışım ruhsatlı araç sahipleri hakkında, Mali Hizmetler Müdürlüğü’nce ödeme yazısı düzenlenir araç sahiplerine tebligat kanunu hükümlerine göre tebliğ edilerek 7 takvim günü süre verilir. Bu süre içerisinde ödeme yapanlardan 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsili Hakkındaki Kanunda belirtilen gecikme zammı oranları tatbik edilir, Verilen 7 takvim günü süre sonunda ödeme yapmayan araç sahipleri İse Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü ‘ne yazı İle bildirilir. Ruhsat ve Denetim Müdürlüğünce Gecikme zammı tatbik edilen araçlar taksitler ödeninceye kadar 5326 sayılı kanunun 19. maddesi uyarınca trafikten men edilir.
Eğitim:
Madde 17-
- Çalışma ruhsatlı araçlarda araç sahibi ve sürücüleri, yılda en az 2 kez 4’er saatten az olmamak kaydıyla konusunda uman kişiler nezaretinde Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü ve İlgili Oda tarafından müştereken düzenlenecek eğitim seminerine katılmak zorundadır.
- Seminere katılacak ve Belediyeden çalışma ruhsatlı araçlarda sürücülük yapacak olanların, 222 sayılı Milli Eğitim yasasına bağlı olarak Temel Eğitim diplomasına sahip olmaları şarttır. Araç sürücülerinde. ilkokul diploması ile çalışanlar müktesep hak sahibidirler.
- Eğitim semineri sonunda. seminere katılan araç sahibi ve sürücülerine seminere katılım belgesi verilecektir.
- Çalışma ruhsatlı araçlarda çalışacak araç sahibi ve sürücüleri İl Sağlık Müdürlüğünden ruhsat almış bir sağlık kuruluşundan psikoteknik (kişilik, dikkat, zeka, refleks) raporu almak zorundadır.
- İlgili Oda tarafından her sürücü İçin Şoför Tanıtım Kartı düzenlenecektir. Psikoteknik raporu almayan ve Seminerlere katılmayan sürücülere tanıtım kartı düzenlenmez ve bu kişiler kesinlikle çalışma ruhsatlı araçları kullanamazlar.
- Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü ‘nce gerekli gördüğü kişilerin şoför tanıtım kartlarını İptal edebilir.
7 Araçların çalışması esnasında meydana gelen her türlü ka’2 ve fiilden, bununla ilgili olarak yargıya intikal eden her türlü sorumluluktan ve üçüncü şahıslara karşı doğacak yükümlülüklerden araç sahibi tamamen sorumludur. Tazminat ve bu gibi davalardan hükmedilen tazminat bedellerinden Belediye sorumlu tutulmaz. Emniyet Trafik para cezalan araç sahibi veya işleticilere aittir.
Ceza Hükümleri:
Madde 18-
- Bu yönetmelik kapsamına giren tüm araçlar Belediyeden çalışma ruhsatı almadan çalışma
yapamazlar.
- Çalışma ruhsatlı araçların kendi durakları haricinde durmaları yolcu İndirme ve bindirme yapmaları yasaktır. Araçlar kendilerine verilen güzergah dışında çalışamazlar .
- Çalışma ruhsatlı araçlarda çığırtkan-muavin bulundurulamaz.
- Çalışma ruhsatlı araçlarda İstihap haddinden fazla yolcu taşınamaz.
- Çalışma ruhsatlı araçların sürücüleri Belediyece konulan İşaret ve levhalara uymak zorundadırlar.
- Model değişikliği yapan çalışma ruhsatlı araç sahipleri aracın Trafik Tescilinin yapıldığı tarihten itibaren 1 ay İçinde Belediyeye bildirim yapmak zorundadır.
- Çalışma ruhsatlı araçlarda, başvuru dilekçesinde önceden belirtilmemiş İse devir İşlemleri sonuçlanmadan model değişikliği yapılamaz.
- Öngörülen ve levhalar. Belediye onayı ile izin verilen reklam bilgileri dışında çalışma ruhsatlı araçların içinde dışında başka ve aksesuar bulundurulamaz.
- Çalışıma ruhsatlı araç sürücüleri trafik ak Işını engelleyecek şekilde araç kullanamazlar.
- Çalışma ruhsatlı araçların içinde vüksek sesle yolcuların rahatsızlığına yol açacak radyo-teyp çalınmaz.
- Çalışma ruhsatlı Araç sürücüleri yolcularını kaza, arıza vs. mücbir sebepler haricinde yollarda aktarma yapamazlar, Son duraklarına kadar yolcularım götürmek zorundadırlar.
- Çalışma ruhsatlı araç sürücüleri kazaya uğramış araçlarım tamir ettirmeden hasarlı şekilde çalışmaya devam edemezler.
- Çalışma ruhsatı araçlarda Belediye Meclisince belirlenen fiyat tarifelerinin yolcuların kolayca görebileceği İdarece belirlenen yere asılması zorunludur.
- Karayolları Trafik Kanunu gereği araçlarda bulundurulması zorunlu olan avadanlık dışında araç ve gereç bulundurulamaz.
15.Çalışma ruhsatlı araçlar çalıştıkları şiireler içerisinde iç ve dış temizliğin yapılmış olması, döşemelerinin yırtık ve kirli olmaması gerekmektedir.
- Taşıma hizmetinin gerekçeli ve izinli olduğu süreler dışında yerine getirilmesi zorunludur.
- Belediye Encümen kararı olmadan çalışma ruhsatlı araçlar satılamaz, devredilemez, ortak alınamaz.
- 6-14 yaş gruplan arasında öğrenci taşıyan servis araçlarının rehber öğretmen bulundurması ve taşıdığı öğrenciyi evinin önünden alması zorunludur.
- Taksilere gece ve gündüz tarifesini otomatik olarak ayarlayan taksimetre takılması ve cihazın sürekli faal durumda tutulması zorunludur.
- Özel Halk otobüsü sürücüleri OTİ Şefliğince sürücüleri İçin belirlenen kıyafetlere uymak zorundadır.
- Çalışma ruhsatlı araç sürücüleri ilgili oda tarafından verilen şoför tanıtım kartını yolcuların ve görevli memurların görebileceği şekilde araçta bulundurmak zorundadır.
- Çalışma ruhsatlı araç sürücüleri yolculara saygılı ve nazik davranmak zorundadırlar.
- Özel halk otobüsü sürücüleri çalıştığı hattın, İlk ve son durakları da dahil, güzergahları üzerinde bulunan tüm otobüs duraklarından yolcu indirme ve bindirmeyi sağlıklı bir şekilde yapmak zorundadırlar. Kesinlikle güzergah dışına çıkamazlar ve duraklarda yolcu İndime ve bindime süreleri dışında bekleme yapamazlar.
- Özel Halk otobüsü sürücüleri yolculardan ücret veya manyetik kart alamazlar. Manyetik kartların validatör cihazına okutulması zorunludur.
- Minibüs, dolmuş, taksi araçları B.O.İ. duraklarında yolcu İndirme-bindirme ve bekleme yapamazlar.
- (S) Plakalı servis araçları şehir içi ve şehir dışında turizm amaçlı yolcu taşımacılığı yapamaz.
- Belediye’ den izin almadan çalıştığı tespit edilen özel veya tüzel kişilere ait tahdit kapsamı içinde veya dışında olan tüm araçlar hakkında İdari yaptırım tutanağı düzenlenir, 5326 sayılı kanunun 19. maddesi uyarınca 7 İla 1 5 gün arasında trafikten men cezası verilerek araçlar otoparka çekilir.
Yürürlük
Madde 19-
5393 Sayılı Belediye Kanununun 18/m maddesi uyarınca iş bu Yönetmenlik Belediye Meclisince kabul edilip, mahalli gazetelerden birinde ‘yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer
Madde 20- Bu Yönetmelik hükümlerini Dereli Belediye Başkanı yürütür.
EKLER
EK 1- çalışma ruhsatı verilecek minibüslerde aranacak şartlar;
EK 2-çalışma ruhsatı verilecek taksi ve dolmuş araçlarında aranacak şartlar EK 3- çalışma ruhsatı verilecek Servis araçlarında aranacak şanlar;
EK 4- çalışma ruhsatı verilecek özel Halk Otobüslerinde aranacak şartlar;
EK 5- Minibüs çalışma ruhsatı
EK 6-özel halk otobüsü çalışma ruhsatı
EK 7-Taksi çalışma ruhsatı
EK 8- Dolmuş çalışma ruhsatı
EK 9-Servis aracı çalışma ruhsatı
EK- 1
Çalışma Ruhsatı verilecek Minibüs araçlarında aranacak şartlar;
- Model değişikliği yapılacak minibüslerde trafik tescilinin yapıldığı tarihte model yaşının 5 yaşından büyük olmaması gerekmektedir.
- Cam hizasından 15 cm. boşluk bırakarak alt kısım Volvo mavisi renk kodunda, üst kısım beyaz olarak boyatmaya,
- Minibüslerin her iki yanlarına boşluk bırakılan 15 cm ’lik yere çalışacakları hattı ve takip edecekleri güzergahın üç ana noktasının yazılmasını, (yazı ebadının 9xl,5 cm. kımızı olması gerekmektedir.)
- Araçlara verilen hat numaraları ve sıra numaraları kapıların alt kısımlarına, ayrıca hat numarası aracın ön ve arka camına sağ üst köşeye hat no rakamının daire içine yazılması mecburidir,
5, Aracın üst kısmına güzergahı belirten ışıklı tabela yapmaya zorunludur.
- Minibüslerin şoför dahil yolcu kapasitesinin 14+1 olması zorunludur.
EK-2
Çalışma ruhsatı verilecek taksi ve dolmuş araçlarında aranacak şartlar;
- a) Model değişikliği yapılacak taksi ve dolmuşlarda trafik tescilinin yapıldığı tarihte model yaşının 5 yaşından büyük olmaması gerekmektedir
- Taksi aracı san renk kodunda boyanacaktır. Dolmuş aracı Belediye Başkanlığınca belirlenecek renk kodunda boyanacaktır.
- Taksi aracının ön-kapılan ve tavanında plaka numaraları (yazı ebadının standarda uygun) olması gerekmektedir.
- Aracın üst kısmına Işıklı Taksi ve dolmuş olduğunu göstere; tabela yapılması zorunludur.
- Taksi ve dolmuşta Şoför dahil yolcu kapasitesinin en çok 4+1 olması zorunludur. (Karayolları Trafik Kanunu hükümlerine göre yolcu taşıması artırılan taksilerle ilgili yetkileri OTİ Şefliğine aittir.
EK-3: Çalışma ruhsatı verilecek Servis araçlarında aranacak şartlar;
- Model değişikliği yapılacak servis araçlarında trafik tescilinin yapıldığı tarihte model yaşının 24 kişiliğe kadar araçlarda 10 yaş, 24 kişilikten yukarı araçlarda 1 5 yaşından büyük olmaması gerekmektedir
- Okul Servis Araçlarında Okul Servis Aracı Hizmet Yönetmeliğinde belirlenen şartlar uygulanır.
- Kaportası düzgün olacaktır
- Dış görünüşü itibariyle beyaz boyalı olacaktır.
- Okul servisleri turuncu, fabrika servisleri mavi kuşaklı olacaktır.
- Camlarında kırık ya da çatlak bulunmayacaktır.
- Dış yüzeylerinde tehlike oluşturacak biçimde aksesuar bulunmayacaktır. (Radyo antenleri bu kapsamda değerIendirilir.)
- Aracın İçi temiz, koltukları düzenli olacaktır.
- İç Işıklandırma için yeterli sayıda lamba çalışır durumda olacak, ancak bu lamba renkli olmayacaktır.
- İçinde ya da dışında hiçbir yerde yolculara zarar verebilecek bir ek ya da imalat yer almayacaktır.
- . Bütün kapılan düzenli açılır, kapanır durumda olacaktır.
- Egzozu ve susturucusu zedelenmemiş olacak, çalışırken gürültü yapmayacaktır.
- Park lambaları, stop lambaları ile farları (uzun ve kısa huzmeleri) düzenli çalışır ve ayarlanmış durumda olacaktır.
- Farları şeffaf camlı olacaktır.
- Motorları düzenli çalışır durumda olacak ve egzozdan siyah duman çıkmayacaktır.
- Aracın egzozundan çıkan emisyon miktarı Giresun İl Hıfzısıhha Kurulu çevre Komisyonunun mevcut karan veya gelecekteki kararlarının amir hükümlerine uygun olacaktır.
- Trafik Kanununun uygun gördüğü nitelikte reflektörleri, yangın söndürücüsü, çekme halatı takozu, ilk yardım çantası bulunacaktır.
- Araçların kornaları havalı korna olmayacaktır.
EK-4
Çalışma ruhsatı verilecek özel Halk Otobüslerinde aranacak şartlar;
- Araçların ilk dönüşümünde, çalışma ruhsatı alırken özel Halk Otobüsünün 0—1 yaş arasında olması zorunludur.
- Model değişikliği yapılacak araçlarda trafik tescilinin yapıldığı tarihte model yaşının 5 yaşından büyük olmaması gerekmektedir.
- Yolcu taşımacılığına katılacak İzin belgeli özel Halk Otobüsleri, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu ve buna bağlı Karayolları Trafik Tüzüğü kapsamında şehir İçi yolcu taşımacılığında kullanılan otobüsler için tespit edilmiş şartlara haiz olacaktır,
- Özel Halk Otobüslerinin model değişikliğinde araçlarda; 0-5 yaş olması, koltuk adedinin en az 25, ayaktakilerle birlikte en fazla 75 yolcu kapasiteli olması, motorun aracın arkasında olması ve en az EURO 2 normlarına uygun olması, hava süspansiyonlu olması, taban-tavan yüksekliği ortalama 2000 mm (ön asgari 2120 mm — arka asgari 1860 mm.) olması ve azam; 3 basamaklı olması şartları aranacaktır. Ancak, belirtilen şartların dışında kalan teknik ve • idari konularda karar alma yetkisi Belediye Encümeninindir
- Sürücü yeri arka koltuk kısmından bir pano ile ayrılacaktır. Bütünleşik elektronik bilet için gerekli donanım monte edebilecek uygun yeri ve tesisatı bulunacaktır
- Otobüslerin kapılarında durak yerleri dışında İçerden veya dışardan açılmayan ve sürücü tarafından İdare edileni bulunması zorunludur
- Otobüs İçinde en az üç noktada düğmesi bulunan sürücüyü süsle veya Işıkla uyaran bir “inecek var” düzeni bulunacaktır. Ayrıca özürlüler İçin kapı çevresinde tabandan 120 cm yüksekliğinde ikaz düğmeleri bulunacaktır.
- Otobüslerin dış ve iç ışıklandırma ve aydınlatma donanımları çalışır durumda ve Belediye Otobüslerinin Işıkları gibi olacaktır. Araç İçinde kalorifer bulunacak ancak bu egzoz kaloriferi olmayacak ve gürültüsüz çalışacaktır.
- Otobüslerin ön cephesinde “Dereli Belediyesi özel Halk Otobüsü” ibaresi yazılacaktır.
- Araçlara çalıştıkları hattın güzergahını belirtmek amacıyla, güzergaha verilen hat numarasını, başlangıç ve bitiş noktalarını da İçeren en az dört noktayı (Semti) gösteren bir levha aracın ön sağ ve yan sağ tarafına takılacaktır. Levhalar tek tip renkli ve aydınlatılmış olacaktır.
- Otobüslerde yangın söndürme cihazı, ilk yardım çantası, reflektör ve yedek sinyal ampulleri ile kış şartlarında kar zinciri, çekme halatı bulundurulacaktır.
- Araçların ön giriş kapı yanlarına “Binilir” arka kapı yanlarına “İnilir” İfadeleri yazılmış olacaktır.
- Otobüslerin dışı, içi ve koltukları sürekli olarak temiz tutulacak, koltuk ve döşemeleri kırık ve yırtılmış durumda olmayacaktır.
- Otobüsün içinde fırça, çöp sepeti ve diğer temizlik malzemeleri bulundurulmayacaktır, Ancak bunlar uygun bir dolapta muhafaza edilecektir.
- İlgili oda başvurusu halinde otobüslere İlan ve Reklam Uygulama Yönetmeliğine uygun olarak, Belediyeden yetki belgesi almak şartıyla reklam konulabilir. Ayrıca, Belediyenin gerekli gördüğü ilanların ve duyuruların asılması zorunludur.
- Ön İki koltuğun bebeklilere, özürlülere, hamilelere ve yaşlılara öncelikli ait olduğunu bildirir plaketler takılacaktır.
- Otobüs İçinde görünür bir yerde bulunan çalışma saatlerini belirten bir plaket takılacaktır.
- Otobüs İçinde yolcuların şikayeti halinde başvurabilecekleri telefonlan belirten bir plaket, yolcuların görebileceği yere takılacaktır.
- Otobüslerin egzozlarından çıkan zehirli gazların duraklardaki vatandaşları etkilememesi İçin egzoz çıkışlarına düz üfleme başlıkları takılacaktır.
- Otobüslerin ön, arka ve yan camlarında kırık. çatlak vb. deformasyon olmayacaktır.
- Otobüslerde havalı korna, ıslık korna vb. gibi kornalar bulunmayacak” di – dat korna” takılmış olacak, elektrik tesisatı, İç ve diş aydınlatma ile tüm İkaz sistemleri çalışır durumda olacaktır.
- Otobüsün diş boya rengi Belediye Başkanlığı’nca belirlenen renk ve ölçülerde olacak olup, ayrıca renklerle yama yapılmayacak, kaporta saçlarında çürüme, çöküntü ve ezilme olmayacaktır.
- Otobüsün araç uygunluk belgesi alabilmesi için Trafik ruhsatlarında en son trafik fenni muayeneleri İle egzoz kontrolleri yapılmış, zorunlu trafik sigortaları yaptırılmış olacaktır.
Bu yönetmelik Dereli Belediye Meclisinin, 06/03/2023 tarih 2023- 28 sayılı kararıyla kabul edilmiştir.